Citaat van de week

foto:  Bob van Brunschot

Hieronder vindt u de citaten van de afgelopen weken. 


De Geest omvat alles. Niets is ervan afgescheiden. Er is alleen maar dit moment, waarin alles voortdurend verandert. Als we echt in dit moment verblijven, verandert het te snel om houvast te bieden, te snel om het te beoordelen of te benoemen.


- Op deze manier zitten heet bewustzijn zonder voorkeuren of onovertrefbaar bewustzijn. Je bent gewoon die grote, open, lege ruimte die alles wat verschijnt toestaat te verschijnen, en alles wat verdwijnt toestaat te verdwijnen.


- We ontwikkeleen een zekere flexibiliteit als we gaan zitten en voortdurend beweging waarnemen. We kunnen niets vasthouden en gaan inzien dat we moeten ontspannen en dingen loslaten. Dit brengt een zekere vloeibaarheid teweeg die je kunt uitdrukken door gewoon te zijn wat je bent.


- Gewoonlijk zien we dat niet, maar alles wat vorm heeft is voortdurend in beweging en verandert steeds, zelfs steen en rotsen. Alle vormen veranderen. Wij noemen deze verandering leegte, wat betekent dat niets vast ligt. Niets is duurzaam, van blijvende aard. Alles is vergankelijk, alles verandert en alles is leeg.


VERGANKELIJKHEID

 

-Het leven is heel broos en kostbaar. Zodra we dat beseffen, zijn we meer bereid te aanvaarden wat het leven ons geeft. Door dat steeds opnieuw te doen, krijgen we het vertrouwen en de moed om door te gaan. Als we het leven nemen zoals het komt, zonder te weten wat er gaat gebeuren, kunnen we elk moment volledig aanwezig zijn en herkennen wat er aan de hand is. Als het tijd is om te lijden, lijden we; als het tijd is om te genieten, dan hebben we plezier.


- Buiten is de storm, binnen is het overal stil. Waar is overal. (mvdo) 3-1-2012


- Hoe kunnen we echt beseffen wat we hebben, zonder het verlies ervan te hebben ervaren? Voor wat we bezitten zijn we niet dankbaar. Pas als we het kwijt zijn, dringt de waarde ervan tot ons door.


- Zodra we onderworpen zijn aan pijn waarvoor we niet zelf kiezen, is het wat anders. Dat is pas echte pijn. We kunnen er geen eind aan maken, en dat leert ons een totaal andere les over het leven. Het stelt ons in staat om respect te krijgen voor de pijn van anderen.24/7 Dharma; Dennis Genpo Merzel  Webmaster: Matthias vd Ouden       

Ontwerp website+ illustraties: Wouter Bakker Copyright 2018